Opublikowano: 15 lipca 2021
alkohol

Alkohol na wesele jest jednym z ważniejszych elementów udanej zabawy w tym wyjątkowym dniu. Większość par młodych oraz zaproszonych gości nie wyobraża sobie szampańskiej zabawy bez pysznego jedzenia, dobrej muzyki do tańca oraz poprawiającego nastrój alkoholu. Jak sprawić, żeby ten element przyjęcia sam w sobie stanowił ciekawy punkt aranżacji? Jak oryginalnie podać drinki, aby pozytywnie zaskoczyć zgromadzonych gości, nie komplikując bardziej tak trudnej logistycznie uroczystości?

Alkohol na wesele – od czego zacząć?

Przygotowania związane z podawaniem weselnych drinków bezwzględnie należy zacząć od wyboru hurtowni alkoholi na wesele. Ważne jest, aby znaleźć firmę o bogatym zaopatrzeniu, oferującą wszelkie potrzebne rodzaje trunków, poczynając od szampana, przez wina i piwo, po napoje wysokoprocentowe. Przygotowując logistykę przyjęcia, nie ma sensu marnować czasu na zakupy w kilku różnych miejscach. Po kalkulacji i zamówieniu odpowiedniej ilości warto zastanowić się nad sposobem, w jaki napoje zostaną podane gościom. Tradycyjne ustawianie butelek z ozdobnymi winietkami na stołach jest mało oryginalne, nie stanowi też żadnej atrakcji i nie wzbogaca aranżacji przyjęcia.

Stolik alkoholowy – wesele w stylu bankietu glamour czy rustykalnym?

Stół z alkoholem na wesele może stanowić świetną atrakcję dla gości, a jednocześnie stać się ozdobą sali weselnej. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zostanie zaaranżowany i udekorowany. Po pierwsze, należy wziąć pod uwagę styl wesela. Jeśli para młoda marzy o elegancji przypominającej rozmachem bankiety w ambasadzie, sprawdzi się stolik alkoholowy na wesele w formie piramidy kieliszków. W taki sposób serwować można zarówno szampan, jak i wino musujące. Aby utrzymać odpowiednią temperaturę napoju, warto pod stołem umieścić skrzynkę z lodem. Oczywiście, nie musi być widoczna na zewnątrz – mebel warto przykryć elegancko udrapowaną tkaniną. W przypadku piramid kieliszków w stylu bankietu glamour trzeba jednak pamiętać, by ustawiać je w odpowiedniej, bezpiecznej odległości od parkietu i tańczących par. Dodatkowo stolik taki wymaga jednak pewnej i dyskretnej obsługi. Ktoś musi zmieniać i napełniać kieliszki, dbać o ich ustawienia czy dosypywać lód.

Jeśli przyjęcie ma mieć raczej styl rustykalny, zamiast misternej wieży z kieliszków lepiej przygotować coś mniej zobowiązującego. W takim przypadku stół z alkoholem na wesele powinien być raczej utrzymany w prostym, lekkim stylu. Idealnym rozwiązaniem będą więc wypełnione lodem balie lub cebry z zanurzonymi butelkami z winem bądź piwem. W takim miejscu warto też ustawić beczkę z nalewakiem do piwa, a obok przygotować szklanki, kieliszki czy kufle. Goście docenią również przygotowane dla nich przekąski – drożdżowe paluchy z kminkiem lub serem, pokrojone w słupski warzywa, nadziewane papryczki albo piramidki z oliwek. Całość ozdobić można utrzymanymi w rustykalnym klimacie girlandami z liści oraz kwiatów.  

A może samoobsługowy drink-bar?

Samoobsługowy drink-bar na weselu to oryginalny pomysł, który z pewnością zyska aprobatę gości. Jeśli wygospodarujesz odpowiedni blat oraz kilka półek, stworzysz kącik, gdzie goście będą mogli na chwilę wcielić się w rolę barmana. Przygotowanie fantazyjnych drinków będzie świetną zabawą, jeśli zgromadzisz w jednym miejscu różne rodzaje alkoholu oraz odpowiednie dodatki. Warto pamiętać o pokrojonych owocach, a do wytrawnych kompozycji – oliwkach. Oczywiście, potrzebne będą również dekoracje – słomki, parasolki lub palemki. Wybór dodatków i dekoracji zależy od tego, w jakim stylu utrzymane będzie całe przyjęcie.

Przygotowując alkohol na wesele niezależnie od tego, czy ma on postać samoobsługowego drink-baru czy fantazyjnej piramidy z kieliszków do szampana, trzeba pamiętać, że ktoś musi zadbać o regularne uzupełnianie zapasu alkoholu, wymianę lodu bądź donoszenie dodatków. Puste butelki i półmiski po przekąskach w takich miejscach nie będą wyglądać dobrze. Chociaż stolik alkoholowy nie wymaga kelnera czy barmana, dobrze jest przed przyjęciem upewnić się, że wyznaczono osobę odpowiedzialną za obsługę.