Opublikowano: 3 sierpnia 2020

Jeżeli chcesz przygotować znakomitą kawę, nie potrzebujesz drogiego ekspresu ciśnieniowego. Alternatywą dla tego skomplikowanego urządzenia, może być znacznie tańsza i prostsza w obsłudze kawiarka. Składa ona się ze zbiornika na wodę, sitka na zmielone ziarna kawy oraz pojemnika na zaparzoną kawę. Zasada działania jest bardzo prosta: w dolnej części urządzenia jest podgrzewana woda, która po zagotowaniu unosi się do góry, dzięki wzrostowi ciśnienia. W ten sposób zaparzane są zmielone ziarna kawy, a gotowy napój jest gromadzony w górnej części kawiarki. Mimo tego, że jest to proste urządzenie, na rynku znajdziesz kilka jego rodzajów. Warto wspomnieć, że każdym przypadku przygotowany napar będzie smakował nieco inaczej.

Kawiarka na indukcję

W przypadku kawiarki na kuchenkę indukcyjną występują pewne ograniczenia dotyczące materiału, z którego może być wykonana. W tego typu urządzeniu podstawa musi być wyprodukowana ze stali nierdzewnej, natomiast top może być stalowy, porcelanowy lub aluminiowy.

Parzenie kawy na indukcji jest bardzo proste. Wystarczy, że do dolnej części nalejesz wodę, a do górnej wsypiesz, najlepiej świeżo zmielona, kawę. Kawiarkę musisz następnie ustawić na włączonej płycie indukcyjnej. Po około 5 minutach usłyszysz charakterystyczne syczenie, oznaczające zaparzenie się kawy.

Kawiarka na gaz

Kawiarka na kuchenkę gazową jest znacznie częściej spotykana niż inne rodzaje kawiarek. W tym przypadku możesz użyć kawiarki w całości wykonanej z aluminium, która będzie tańsza od kawiarki na indukcję. Aluminiowe sprzęty do parzenia kawy są oferowane w różnych pojemnościach, ale warto zastanowić się nad wariantem, który umożliwia zaparzenie małej ilości kawy. Dzięki temu, tak przygotowana kawa, będzie miała unikatowy i lepszy smak, niż ta przygotowana w większych urządzeniach. Należy jednak jasno podkreślić, że aluminiowa kawiarka nie jest trwała i po pewnym czasie może się odkształcić, a na jej powierzchni wytworzy się osad, co zdecydowanie wpłynie na ostateczny smak przygotowanej w takim naczyniu kawy.

Proces parzenia kawy jest identyczny jak w przypadku kawiarki przystosowanej do płyty indukcyjnej. Musisz tylko zagotować wodę w dolnej części, która pod wpływem ciśnienia zaparzy napój w części górnej. Aluminiową kawiarkę na gaz poleca się dokładnie myć po każdym użyciu, aby powstrzymać proces powstawania osadów. Polecamy zobaczyć kawiarki na SwiezoPalona.pl. Znajdziesz tam akcesoria do kawy w korzystnych cenach.

Podsumowanie – jaką kawiarkę kupić?

Smak kawy zaparzonej w kawiarce zależy w głównej mierze od materiału, z jakiego została wykonana. Kawiarka na indukcję wykonana jest ze stali nierdzewnej o dużej wytrzymałości, co gwarantuje powtarzalność smaku. Kawiarka na kuchenkę gazową może być wykonana zarówno ze stali nierdzewnej, jak i aluminium co czyni ją bardziej uniwersalną. Na rynku jest ich znacznie więcej, dzięki czemu łatwiej znajdziesz model dopasowany do Twoich potrzeb. Typ aluminiowy wyróżnia się małą wytrzymałością i zmiennym smakiem kawy. Jest jednak znacznie tańszy i lżejszy od swojego stalowego odpowiednika.