Opublikowano: 3 marca 2022
roślina

Rośliny wytwarzają hormony, które wpływają na ich procesy życiowe. Wiele związków, które się w nich znajduje, jest powszechnie wykorzystywanych przez człowieka. Dzięki fitohormonom, czyli regulatorom wzrostu roślin, możesz cieszyć się z konkretnych rozmiarów chryzantem lub azalii. Szybkie dojrzewanie bananów lub pomidorów, które znajdują się w towarzystwie jabłek, to również sprawka hormonów roślinnych.

Regulatory wzrostu — co to jest?

Procesami biologicznymi w roślinach sterują różne związki chemiczne, które wytwarzane są w specjalnych komórkach. Do najbardziej znanych fitohormonów zalicza się auksyny, gibereliny, cytokininy oraz etylen. Te substancje odpowiadają za różne procesy. Regulatory wzrostu roślin mogą pobudzać tkanki do produkcji korzeni, wpływać na wzrost szczytowych części roślin, ale też pobudzać roślinę do intensywnego tworzenia pędów bocznych lub kwiatów.

W niektórych preparatach do ukorzeniania, które stosuje się w ogrodnictwie, obecne są auksyny. Te związki pobudzają rośliny do tworzenia korzeni. Zamoczenie końcówki pędu w proszku znacznie przyspiesza tworzenie się nowych korzonków. Etylen to hormon, który przyspiesza starzenie się tkanek. Sporo tego związku wytwarzają zerwane owoce, np. jabłka. Z tego względu często stosuje się go do defoliacji roślin. Jeśli posiadasz niedojrzałe pomidory i chcesz, aby w szybkim czasie zaczerwieniły się — połóż je w sąsiedztwie jabłek. Etylen jest niemile widziany w przechowalniach owoców oraz warzyw, dlatego jego stężenie powinno być w tych miejscach stale kontrolowane. Gibereliny to specyficzne regulatory wzrostu, które zapewniają wydłużanie się pędów. Niektóre hormony hamują ich syntezę, co jest powszechnie stosowane w celu zmniejszania rozrastania się roślin.

Kiedy stosować regulatory wzrostu?

Regulatory wzrostu mają bardzo duże znaczenie w uprawie wielu roślin, zarówno ozdobnych, jak i użytkowych. Są powszechnie używane w rolnictwie. Nanosi się je na zboża, dzięki czemu nie rosną intensywnie do góry. Ograniczenie wzrostu zbóż chroni je przed wyleganiem, a przez to przed chorobami grzybowymi. Wyleganie jest zjawiskiem niekorzystnym i dotyczy większości zbóż, które intensywnie rosną.

Regulatory wzrostu roślin mają za zadanie zahamować działanie naturalnych roślinnych hormonów. Podobnych substancji używa się w ogrodnictwie. Dobrym przykładem odpowiedzi na pytanie, kiedy stosować regulatory wzrostu, jest uprawa chryzantem. Chryzantemy, które rosną pod osłonami, odznaczają się bardzo kompaktową budową. Tworzą niskie krzewy, które są gęsto ozdobione kwiatami. Jest to możliwie, jeśli stosuje się specjalne regulatory wzrostu.

Auksyny mają bardzo duże znaczenie w szkółkarstwie. Tworząc materiał rozmnożeniowy, możesz użyć auksyn, aby pobudzić rozwój korzonków. Proszek zawierający stymulatory wzrostu korzeni służy do szybkiego i wydajnego rozmnażania roślin, głównie do gatunków, które w warunkach naturalnych długo się ukorzeniają. W ten sposób pobudza się rozwój korzonków u wielu gatunków krzewów i drzew.

O czym pamiętać, stosując regulatory wzrostu roślin?

Wiesz już, co to są oraz kiedy stosować regulatory wzrostu, teraz pora na kilka wskazówek co do ich zastosowania. Jeśli planujesz wykorzystywać regulatory wzrostu podczas uprawy swoich roślin, musisz pamiętać, aby dobrać właściwy preparat oraz jego stężenie. Na rynku dostępne są różne środki, które przyspieszają ukorzenianie się lub służą do hamowania wzrostu zbóż lub roślin ozdobnych. Niektóre substancje będą przeznaczone do upraw rolniczych, np. do pszenicy, a inne sprawdzą się w przypadku uprawiania roślin ozdobnych pod osłonami.

Warto też zaznaczyć, że regulatory wzrostu stosuje się w ściśle określonym czasie. Niektóre preparaty muszą być zastosowane w odpowiedniej fazie rozwoju roślin, niekiedy trzeba też zwracać uwagę na pogodę oraz przeprowadzić odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne. Efektywność regulatorów wzrostu może zależeć od temperatury, ale również od cięcia poprzedzającego oraz od przeprowadzonego nawożenia roślin. Fitohormony stosuje się również w odpowiedniej kolejności. Najpierw zwykle używa się środków, które hamują wzrost, potem można stymulować zawiązywanie się owoców.